Braki formalne ??
Braki formalne ??
Dzień dobry,
Przedstawiam weksel własny,,,
I mam pytanie ?
1. czy przy zapisie "na zlecenie" Jana Nowaka wypłata z weksla może nastąpić na tą osobę ???? Czy inną ?? Czy powinien być zapis "na rzecz" Jana Nowaka????
2. Czy brakującą jednostkę monetarną "zł" lub "PLN" można dopisać ręcznie ????
3. Czy w tym przypadku są jeszcze jakieś błędy na przedstawionym wekslu ???
Dziękuję bardzo. .
Przedstawiam weksel własny,,,
I mam pytanie ?
1. czy przy zapisie "na zlecenie" Jana Nowaka wypłata z weksla może nastąpić na tą osobę ???? Czy inną ?? Czy powinien być zapis "na rzecz" Jana Nowaka????
2. Czy brakującą jednostkę monetarną "zł" lub "PLN" można dopisać ręcznie ????
3. Czy w tym przypadku są jeszcze jakieś błędy na przedstawionym wekslu ???
Dziękuję bardzo. .
- Załączniki
-
- Screenshot_20250319_165451_Gallery.jpg (328.7 KiB) Przejrzano 4538 razy
Re: Braki formalne ??
Walutę (zł lub PLN) trzeba bezwzględnie wpisać - bez tego weksel ma braki formalne (jest wekslem in blanco).
Użyty na wekslu zapis "zapłacę za ten własny weksel na zlecenie Jana Nowaka" jest poprawny. Z treści weksla wynika możliwość dokonywania indosów, więc jak Jan Nowak na jakąś osobę takiego indosu dokona, wówczas ona będzie dochodziła zapłaty.czy przy zapisie "na zlecenie" Jana Nowaka wypłata z weksla może nastąpić na tą osobę ???? Czy inną ?? Czy powinien być zapis "na rzecz" Jana Nowaka????
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Dziękuję za odpowiedź...
1. Czy walutę mogę zatem teraz dopisać ręcznie. ?
2. Jeżeli nie zostanie dokonany indos, to dalej wierzytelność z weksla przysługuje Janowi Nowakowi ??
3. Weksel był płatny do 31.12.2024 r. - byłem osobiście przedstawić weksel do wykupu w miejscu zamieszkania dłużnika wekslowego jednak bez skutku... Nie zastałem go w domu... Czy w takim przypadku należy taką czynność gdzieś zapisać, umieścić ??
4. Czy do tak wystawionego weksla jest potrzebna deklaracja wekslowa ???
5. Czy w tym momencie, należy wezwać dłużnika wekslowego na piśmie do wykupienia weksla ??? (przed złożeniem pozwu do sądu ?).
Dziękuję...
1. Czy walutę mogę zatem teraz dopisać ręcznie. ?
2. Jeżeli nie zostanie dokonany indos, to dalej wierzytelność z weksla przysługuje Janowi Nowakowi ??
3. Weksel był płatny do 31.12.2024 r. - byłem osobiście przedstawić weksel do wykupu w miejscu zamieszkania dłużnika wekslowego jednak bez skutku... Nie zastałem go w domu... Czy w takim przypadku należy taką czynność gdzieś zapisać, umieścić ??
4. Czy do tak wystawionego weksla jest potrzebna deklaracja wekslowa ???
5. Czy w tym momencie, należy wezwać dłużnika wekslowego na piśmie do wykupienia weksla ??? (przed złożeniem pozwu do sądu ?).
Dziękuję...
Tak
Tak2. Jeżeli nie zostanie dokonany indos, to dalej wierzytelność z weksla przysługuje Janowi Nowakowi ??
Nie ma takiego obowiązku. Ale pamiętaj, że weksel musiał być przedstawiony do zapłaty w miejscu płatności, a nie w miejscu zamieszkania wystawcy.3. Weksel był płatny do 31.12.2024 r. - byłem osobiście przedstawić weksel do wykupu w miejscu zamieszkania dłużnika wekslowego jednak bez skutku... Nie zastałem go w domu... Czy w takim przypadku należy taką czynność gdzieś zapisać, umieścić ??
A czy deklaracja istnieje? Nie jest niezbędna, ale na pewno jakieś dokumenty/czynności ze stosunku podstawowego istnieją (choćby takie, z których by wynikało, że intencją wystawcy było wystawienie weksla w złotówkach, a nie na przykład w rublach ;)4. Czy do tak wystawionego weksla jest potrzebna deklaracja wekslowa ???
Nie ma prawnego obowiązku, ale skoro wystawca nic nie wie o wysuwanym roszczeniu, to warto byłoby spróbować.5. Czy w tym momencie, należy wezwać dłużnika wekslowego na piśmie do wykupienia weksla ??? (przed złożeniem pozwu do sądu ?).
Byłem w miejscu zamieszkania wystawcy... Na wekslu jako "płatny w..." jest wypisana tylko miejscowość.... Dłużnik wekslowy mieszka w tej miejscowości....Ale pamiętaj, że weksel musiał być przedstawiony do zapłaty w miejscu płatności, a nie w miejscu zamieszkania wystawcy.
Nie mam żadnego innego dokumentu prócz weksla....A czy deklaracja istnieje? Nie jest niezbędna, ale na pewno jakieś dokumenty/czynności ze stosunku podstawowego istnieją (choćby takie, z których by wynikało, że intencją wystawcy było wystawienie weksla w złotówkach, a nie na przykład w rublach ;)
Czy takie wezwanie do wykupu weksla stanowi jakiś gotowy druk urzędowy ???Nie ma prawnego obowiązku, ale skoro wystawca nic nie wie o wysuwanym roszczeniu, to warto byłoby spróbować.
Jaka zatem była podstawa do przeprowadzenia takiej transakcji wekslowej?
Nie.Czy takie wezwanie do wykupu weksla stanowi jakiś gotowy druk urzędowy ???
pożyczka gotówkowa w PLN...Jaka zatem była podstawa do przeprowadzenia takiej transakcji wekslowej?
Zatem jakieś potwierdzenie kwoty/waluty jest (potwierdzenie przelewu, pokwitowanie odbioru gotówki itp.).
pokwitowanie odbioru gotówki w wysokości........... zł....Zatem jakieś potwierdzenie kwoty/waluty jest (potwierdzenie przelewu, pokwitowanie odbioru gotówki itp.).
a powiedz proszę czy samo podpisanie weksla nie jest jednoznaczne z przyjęciem gotówki przez dłużnika wekslowego ??