Dzień dobry
Mam taką sprawę:
Poręczyłam weksel in blanco spółce z o.o. do umowy leasingu. spółka przestała płacić za leasingowany pojazd. Umowa została rozwiązana a samochód zwrócony. Po czym została naliczona opłata za rozwiązanie umowy w wysokości 53 568,79 zł. Bank 17.12.2020 r. przysyła informację o wypełnieniu weksla i oczekuje zapłaty do dnia 31.12.2020 r. W dniu 30.12.2020 r. wysyłam do banku pismo w odpowiedzi na wezwanie że kwestionuję przedmiotowe roszczenie co do zasady i co do wysokości. jednocześnie wskazuję, że wrażam wolę zapoznania się z aktami sprawy w siedzibie banku. Od czasu wysłania tego pisma bank nic w tej sprawie nie uczynił, po czym ok listopada 2021 r. dokładnej daty nie pamiętam otrzymuję wezwanie do zapłaty z EOS Polska dotyczącej umowy z bankiem. Rozumiem że bank sprzedał tę wierzytelność. od tamtej pory do dziś w sumie otrzymuję telefony kiedy spłacę tę kwotę albo może zawrę z EOS jakieś porozumienie, to już zależy od dzwoniącego, Każdy konsultant przedstawia sprawę inaczej.
W końcu po dość długim już dzwonieniu tej firmy proszę któregoś z konsultantów o przesłanie dokumentów w tej sprawie, no bo skoro jak już mam za coś zapłacić to na podstawie czego. Otrzymałam na email umowę leasingu z bankiem, deklarację wekslową oraz weksel który jest nie wypełniony, nie mam na nim żadnej adnotacji o przejęciu tego weksla przez eos polska.
Nie rozumiem zaistniałej sytuacji, bank przysłał pismo że weksel wypełnił a eos przysyła skan nie wypełnionego weksla. Jak się do tej sprawy ustosunkować. Czy sprawa nie jest już przedawniona. co mogę zrobić żeby przestali już dzwonić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
WEKSEL IN BLANCO
Re: WEKSEL IN BLANCO
Na chwilę obecną, w związku z niewypełnieniem weksla, nie jesteś niczym dłużnikiem (*). Można zatem odpisać, że na w tej chwili nie istnieje roszczenie wekslowe, którego żądają od ciebie.
Zwróć również uwagę, że całkiem możliwe, że roszczenie z umowy leasingu jest już przedawnione (3 lata), co też można podnieść jako argument w kontaktach z wierzycielem.
(*)upewnij się, czy oprócz podpisania weksla, nie poręczyłaś cywilnie za umowę leasingu.
Zwróć również uwagę, że całkiem możliwe, że roszczenie z umowy leasingu jest już przedawnione (3 lata), co też można podnieść jako argument w kontaktach z wierzycielem.
(*)upewnij się, czy oprócz podpisania weksla, nie poręczyłaś cywilnie za umowę leasingu.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
dzień dobry, dziękuję za odpowiedź :)
Nie poręczyłam umowy cywilnie, a pismo z banku ( przedstawienie weksla do zapłaty), świadczy, że bank weksel wypełnił 17.12.2020 r. Dlaczego EOS przysyła mi kopię nie wypełnionego weksla skoro bank weksel wypełnił ? Dodam, że posiadam to pismo z banku o wypełnieniu weksla. Dodam też, że jeden z wystawców weksla podpisał się nieczytelnie, i postawił pieczątkę.
Dlaczego mając w ręku taki dokument /weksel/ nie używają go w celu wydania nakazu zapłaty, skoro droga postępowania sądowego jest prostsza i szybsza niż w przypadku powództwa cywilnego ?
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
Nie poręczyłam umowy cywilnie, a pismo z banku ( przedstawienie weksla do zapłaty), świadczy, że bank weksel wypełnił 17.12.2020 r. Dlaczego EOS przysyła mi kopię nie wypełnionego weksla skoro bank weksel wypełnił ? Dodam, że posiadam to pismo z banku o wypełnieniu weksla. Dodam też, że jeden z wystawców weksla podpisał się nieczytelnie, i postawił pieczątkę.
Dlaczego mając w ręku taki dokument /weksel/ nie używają go w celu wydania nakazu zapłaty, skoro droga postępowania sądowego jest prostsza i szybsza niż w przypadku powództwa cywilnego ?
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
Widocznie bank chciał iść na skróty - dostać zapłatę bez wypełnienia weksla. Na razie trzeba być asertywnym i trzymać rękę na pulsie - można odpisać, że nie istnieje roszczenie, którego wierzyciel się domaga, i odpowiednio reagować na dalsze ruchy.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
tak zrobię, dziękuję bardzo za podpowiedzi
pozdrawiam :)
pozdrawiam :)